Kop van Zuid
De Kop van Zuid is een nieuwe wijk in Rotterdam, gelegen op de zuidoever van de Nieuwe Maas tegenover het centrum van de stad. De wijk bestaat uit de Wilhelminapier en de V begrensd door de Rosestraat / spoorlijn Rotterdam-Dordrecht enerzijds en de Hilledijk / Hillestraat / Rijnhaven anderzijds.
De Kop van Zuid is en wordt gebouwd op voormalige, in onbruik geraakte haventerreinen rond de Binnenhaven, Entrepothaven, Rijnhaven, Spoorweghaven en de Wilhelminapier. Deze haventerreinen zorgden samen met de Nieuwe Maas voor een grote fysieke afstand tussen het centrum ten noorden van de Maas en Rotterdam-Zuid. Door dit gebied om te vormen tot stedelijk gebied en door goede verbindingen aan te leggen, wordt gepoogd Noord en Zuid met elkaar te verenigen.
Maastoren
De Maastoren is een kantoorgebouw in de wijk Kop van Zuid in de stad Rotterdam. Het kantoorgebouw is gesitueerd aan de zuidelijke oever van de Nieuwe Maas, naar welke het vernoemd is. De wolkenkrabber werd tussen 2006 en 2010 gebouwd met OVG als ontwikkelaar. Het was, met een hoogte van 165 meter, het hoogste gebouw van Nederland tot 17 maart 2021, toen het werd gepasseerd door de in aanbouw zijnde Zalmhaven. De Maastoren telt 44 bovengrondse verdiepingen en daarnaast nog twee ondergrondse niveaus.
De Rotterdam
De Rotterdam is een gebouw op de Wilhelminapier in Rotterdam ontworpen door het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas en ontwikkeld door MAB Development en OVG Real Estate. Het complex staat tussen de Toren op Zuid en Cruise Terminal Rotterdam en is eind 2013 voltooid; op 21 november 2013 ontving de grootste gebruiker, de gemeente Rotterdam, de sleutel. Het ontwerp biedt ruimte aan kantoren, een hotel en appartementen.
Het gebouw bestaat uit drie onderling verbonden torens op een gezamenlijke sokkel van dertig meter hoog die zes etages omvat. De onderste twee bouwlagen vormen een grotendeels glazen plint. De torens, aangeduid als West Tower, Mid Tower en East Tower, verspringen op circa 90 meter boven het maaiveld enkele meters in verschillende richtingen, wat de windstabiliteit ten goede komt en terrassen oplevert. In het oorspronkelijke ontwerp raakten de torens elkaar net niet, maar om het krachtenspel te vereenvoudigen en de constructie betaalbaar te houden zijn ze op enkele plaatsen verbonden.
De gevel biedt de mogelijkheid van natuurlijk ventileren. Aan de westgevel zijn er balkons die vanuit de appartementen bereikbaar zijn.
World Port Center
In het World Port Center (WPC) kan elk bedrijf zich afficheren met een bruisend zakencentrum met internationale allure. De 124 meter hoge kantoortoren met zijn state-of-the-art uiterlijk en een locatie om je vingers bij af te likken, geldt al bijna twintig jaar als een van de meest prestigieuze visitekaartjes van Rotterdam. In de hightech-architectuur herkennen kenners de hand van sir Norman Foster, de wereldberoemde Britse architect met een voorkeur voor open en lichte gebouwen. Plaats en doel bepalen doorgaans zijn ontwerpen, wat bij het WPC de halfronde U-vorm en de grote raampartijen verklaart: ze bieden een fenomenaal uitzicht van 180 graden over de Rotterdamse haven.
Montevideo
De Montevideo is een hoog gebouw met luxeappartementen en -kantoren in Rotterdam. Het gebouw is op 19 december 2005 officieel geopend en was toen de hoogste woontoren van Nederland. Deze titel werd in 2010 overgenomen door de nabijgelegen New Orleans toren.
De toren zelf is 139,5 meter hoog. De naam Montevideo verwijst naar het verleden, toen de Wilhelminapier nog veel pakhuizen telde, waarvan één de naam van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo droeg. Inclusief de "M" op het dak is het gebouw 152,32 meter hoog. De toren is onderverdeeld in sky, city, loft en water appartementen.
Architecten:
Maastoren: Dam & Partners architecten
De Rotterdam: OMA
Word Port Center: Norman Foster
Montevideo: Mecanoo
Pauluskerk: Will Alsop
Back to Top